top of page

Morcovii de voie bună la 'Who cares community fair'' - Liceul Coșbuc din București

 

We care community fair a fost o experiență minunată. La liceul George Coșbuc am cunoscut  tineri entuziaști, dornici de schimbare.

Ne-am jucat, am făcut limonadă și am împărțit morcovi (românești) într-o atmosferă caldă, prietenoasă alături de oameni cărora le pasă și care luptă să construiască o lume mai bună.

 

Misiunea noastră a fost cea de a informa participanții despre ce înseamnă să fi un consumator responsabil și cum putem contribui fiecare în parte pentru a trăi într-un mediu mai sănătos. Am discutat, am făcut schimb de idei și împreună am găsit noi soluții pentru o cauză mai bună.

 

Puteți afla mai multe aici:

bit.ly/who-cares-community-fair sau aici: bit.ly/WE_CARE

Mobilizăm societatea la Street Delivery 

 

În 2014 am luat parte la Street Delivery București- un eveniment-manifest care-și propune în fiecare an, timp de 3 zile, să recupereze în mod simbolic spațiul public al orașului. 

 

Într-un cadru ce vrea să aducă un suflu nou orașului și locuitorilor săi am avut bucuria de a vorbi cu mulți oameni despre ce înseamnă consum responsabil de resurse și care este impactul social și de mediu pe care alegerile noastre zilnice îl au asupra vieții. 

 

Știm că tema consumului responsabil, ca alternativă la societatea de consum, este un subiect recent și sensibil, pe care îl putem învăța cel mai bine împreună, așa că ne-am amenajat standul astfel încât mesajul nostru să fie cât mai clar, iar dialogul cu cei care ne vizitau să pornească în mod facil.  Fiecare dintre noi ne-am ales câte un produs pe care îl folosim, mai mult sau mai puțin în fiecare zi, și am încercat să îi scriem povestea: 

 

De unde vin legumele pe care le găsim la supermarket?

Este consumul local o alternativă viabilă?

Ce costuri de transport există pentru ca noi să mancam zilnic fructe exotice și în ce condiții sunt cultivate?

Sunt sănătoase substanțele din cosmetice?

Este biodegradabil plasticul în care se îmbuteliază apa? 

Ce condiții de muncă au muncitorii din fabricile de textile unde sunt facute hainele noastre?

De unde provin electronicele pe care le aruncăm cu atâta ușurință când următorul model intră pe piață?

 

Despre festival găsiți mai multe aici: 2014.streetdelivery.ro 

 

Veselie mare la Festivalul solidarității rome Pakivalo

 

Am ajuns la barieră, în centrul vechi și acolo așteptau deja 6 copii cu vârstele între 8 și 12 ani, două mămici și o fetiță de 3 ani. Toți sunt etnici romi, locatari ai centrului vechi. Erau deja acolo și doi voluntari Quantic, mai vin două fete și formula e completa. Suntem pregătiți să mergem spre Crângași.

Singurul băiat dintre copii își asumă deja un rol de călăuza și lider al grupului: “Vă conduc eu. Dupa mine!”.

Așteptăm autobuzul vreo 20 de minute, timp în care se leagă conversații, copii încing un “țară, țară, vrem ostași”, mâncăm niște prune și pere, covrigi cu ciocolată sau fară. Vine în sfârșit 162 – bucurie generală! Șoferul e întâmpinat cu râsete și urale, pare că se bucură și el de izbânda lui.

Mergem stații bune prin locuri prin care nu mai fuseserăm aproape nici unul până atunci. Pe alocuri pare că suntem în alt oraș, iar la un moment dat se discută că am fi chiar ieșiți din București și intrați într-un sat-suburbie. 

“Unde este totuși acest muzeu al culturii rome?” Ne întrebăm cum s-a potrivit totuși ca Muzeul Culturii Rome să fie la marginea orașului, atât de izolat și greu accesibil.

Coborâm la penultima stație înainte de capătul liniei, mai mergem 400-500 de metri, începem să auzim muzică și vedem o clădire care pare a fi o hală mai mică sau un depozit de materiale, cu o curte mare. Curiozitatea noastră crește față de acest muzeu amplasat aici, în câmp și găzduit de o clădire cel puțin interesantă.

Intrăm în curte. În fața intrării sunt mulți copii, romi și neromi care stau în jurul unor mese. Este vorba de atelierele de pictură și bricolaj anunțate de organizatori. Dintre copiii “noștri”, unii își găsesc repede și bucuroși locuri și încep treaba, alții ajung în spate, unde se fac probe de sunet pentru concertele și piesele de teatru ce urmează și - bucurie mare - e în plină desfășurare atelierul de ritm cu tarabane, unde călăuza noastră de mai devreme, băiatul de 10 ani, se dovedește a fi foarte priceput și apreciat de ceilalți copii și adulți din jurul tobelor. Undeva mai în spate se pregătesc și focurile pentru grătare.

Intrăm în muzeu. Spațiu larg, înalt, deschis și luminos. Se vede de jur împrejur structura metalică de rezistență a clădirii. Pare un spațiu de expoziție neconvențional, alternativ.

Câteva panouri cu text si imagini ne fac o scurtă introducere în istoria și cultura romilor. Opus acestor panouri se află o expoziție de sculptură a unui artist rom, care înfățișează principalele neamuri de romi: vătrașii, căldărarii, rudarii, spoitorii, ursarii, florarii, etc. În rest, multă vânzoleală, lume care organizează și aranjează, alții care fac un tur unui corp diplomatic american. Într-o sală separată fac repetiție cei de la AmfiFanfare.

Din cauza unei ploi surpriză, foarte puternice tot ce se petrecea afară s-a mutat înăuntru: lume deja udă, mulți copii sau organizatorii preocupați. Este o atmosferă plină și vie și lumea este, parcă, mai conectată.

Începe prima piesă de teatru, avându-i actori pe copii din zonă, coordonați de un cunoscut actor rom. Pe urmă un spectacol de street dance, apoi o nouă piesă de teatru. Se râde, se aplaudă, copiii se bucură. Este un sentiment general de sărbătoare și veselie.

Mai spre seară vine timpul pentru muzică. Încep francezii de la AmfiFanfare. Un grup de tineri blonzulii cu obrajii rozosini care cântă pe alămuri muzică balcanică. Danseazăei, dansează și lumea, se chiuie, apar și farfuriile cu grătare și salate – distracție mare. Copiii “noștri” sunt peste tot: cântă, aleargă, întreabă, glumesc și dansează.

Pe ritmurile Mahala Rai Banda întreaga sală dansează și cântă încă de la primele acorduri. Faptul că nu este scenă (ploaia..) face ca relația dintre muzicieni și public să fie una directă, “de la același nivel”. E o petrecere în toată regula. 

Ca orice petrecere, are, totuși, și un final... Adunăm grupul - copii, părinți, quantici și o luăm către stația lui 162. Norocul nostru face ca autobuzul să vină repede, scurtând timpul petrecut în ploaia, de acum, mai ușoară. Pe drum spre centru cântam cu toții în autobuz, se mai fac poze, ne simțim obosiți dar bucuroși.

Ieșim într-un final de la metrou, ne îmbrățișăm și ne luăm la revedere, stabilind că în mod clar trebuie să mai facem astfel de ieșiri, la Muzeul Culturii Rome dar și în alte părți.

 

Ce facem și ne prinde ...bine 

 

Mai jos găsiți câte un scurt rezumat al acțiunilor pe care Centrul pentru Consum Responsabil cu voluntarii săi entuziaști

le-au realizat până acum.

ECOncurs

 

bottom of page